En egen herrgård är inte för alla

Kanske har du inte råd att bygga din egen herrgård eller att köpa en anrik 1700-talsbyggnad. Det är det inte många som har. Men för att ändå få känslan av herrgårdsliv kan du hyra en herrgård och bjuda in släkt och vänner till en härlig weekend.

Ekhamns gård

Gården är belägen vid Mälaren och när du öppnar dörrarna kliver du in i ett historiskt hem med salonger, bibliotek, festsalar och sovrum. Ackompanjerade av en härligt utsikt mot trädgård och sjö. I biblioteket njuter man gärna av en drink samtidigt som man förundras över hur tiden har tillåtits stå stilla. Här vandrar blicken mellan tavlor, kristallkronor, ljusstakar, möbler och böcker som alla är äldre än sin publik. För att verkligen känna dig som en herrgårdsvärdinna ordnar du själv med mat och dryck.

Bryggholmens gård

Här har människor bott och verkat sedan vikingatiden och även om herrgården inte är så gammal stoltserar den ändå med en anrik historia som går tillbaka till år 1864 då brukspatron Gustaf Alfred Holmqvist lät bygga huset. Holmqvist vinnlade sig om fina utsmyckningar och du kan idag bland annat se detaljrik panelarkitektur och en tidstypisk veranda. Dagens byggnad står förmodligen på den källargrund som bar Åke Oxenstiernas säteri och under marken finns lämningar från Vasatidens glasbruk.

Din egen unika herrgård

oktober 15, 2021