Din egen unika herrgård

Kanske vill du inte köpa en gammal herrgård från 17- eller 1800-talet som måste underhållas och renoveras i långt mycket större omfattning än en ny? Kanske vill du bara ställa dit ett nytt hus men i gammal stil? Det finns många olika husleverantörer som kan erbjuda dig en vacker svensk herrgårdsbyggnad – i modern tappning – och vilken du ska välja beror helt på var du befinner dig och vad du söker.

Drömmer du om 1700-talet men med moderna bekvämligheter och modern planlösning? Du ser framför dig hur ditt hus välkomnar dig hem med pelare, pilastrar, kupor, rejäl takhöjd, bibliotek, gammeldags fönster, dubbeldörrar och mansardtak. I trädgården står välansade uppvuxna äppelträd och en grusad uppfart leder till en rundad gårdsplan med fontän. Kanske har du en liten fiskdamm i trädgården eller en naturpool. Sekelskifte möter 2000-tal och ditt nya hus har ytor för den stora familjen och de storslagna tillställningarna. Låt dig inspireras av tidningar och gör en resa ut på Sveriges landsbygd – här finns mycket inspiration att hämta.

Ofta var herrgårdarna som byggdes under 1700-talet inspirerade av herresäten i Italien, Tyskland och Frankrike. Då de byggdes i Sverige gav de uttryck för rikedom och en bra samhällsposition, visade att husbonden hade känsla och hängde med i tiden. Idag kan nästan vem som helst bygga sig ett herrgårdsliknande hus. Vill du skapa en herrgårdskänsla ”på riktigt” lägger du till flygelbyggnader för olika ändamål. Uthyrning, lekstuga, garage, krukmakeri, musikstudio, kontor – användningsområdena är många och flyglarna ger gården en fin inramning.