Champagne – för en extra touch under din herrgårdsvistelse

Namnet herrgård kommer ursprungligen från uttrycket herrskap, herrskap kan även benämnas som adelsmän och herrgården var den plats där herrskapet bodde. Idag benämns dock många gårdar och byggnader som herrgårdar, vilket är ett bra sätt att marknadsföra sin egendom om man till exempel vill locka gäster eller företag som vill hyra gården till konferenser. Oavsett vad din herrgård har använts till tidigare och vilket begrepp som är det korrekta är ett glas champagne ofta förenat med en herrgårdsvistelse. Hyr du ut din herrgård kommer gästerna att älska känslan av lyx att bli serverad ett glas champagne vid ankomst.

Mousserande vinets historia

Många gånger berättas det om att Dom Perignon som levde mellan åren 1668 – 1715 var den som skapade det mousserande vinet, men detta är dock en myt. I verkligheten var det engelsmännen som skapade det första mousserande vinet och detta var sex år innan Frankrike. Det som Don Perignon däremot lyckades skapa var ett mer säkert mousserande vin då han använde sig av ett tjockare glas som minskade risken för explosion. Tillverkandet av den champagne som serveras idag började år 1728 då kung Louis XV tillät vinerna att transporteras i flaskor och därmed kunde vinerna säljas. Kort därefter grundades det första champagnehuset Ruinart.

Vilken variant av champagne bör jag välja?

Oavsett om champagnen är till dig eller till dina gäster vill du säkerställa att du väljer rätt sort. För att mousserande vin ska få kallas champagne måste druvorna vara från området Champagne i Frankrike, annars kallas det mousserande vin. Några av de vanligaste varianterna av champagne är följande:

  • Brut: Brut blev väldigt populärt bland adelsmän när det skapades, ordet brut betyder att vinerna serveras i sitt naturliga skick. Brut innehåller låga mängder av socker och har en väldigt torr smak. Idag är oftast Brut billigare än många andra varianter av champagne och faller många i smaken.
  • Blanc de Blanc: Blanc de Blanc är enbart gjort av gröna druvor, därmed 100 % chardonnay. Chardonnay ger ofta en lite syrligare samt mer mineralrik smak. Tack vare syrligheten i vinet passar det väldigt bra att servera ostron eller kaviar till denna typ av champagne. Perfekt start på dina gästers herrgårdsvistelse om de blir serverade champagne med ostron, det kan inte bli mycket lyxigare än så!
  • Blanc de Noir: Till skillnad från Blanc de Blanc är Blanc de Noir enbart tillverkad av blåa druvor. Många gånger är det gjort på 100 % Pinot Noir men det kan även vara Pinot Meunier. Denna typ av champagne är ofta väldigt smakrik och fruktig.
  • Prestigechampagne: Husets dyraste champagne, många gånger gjord av druvor från Grand Cru-lägen.

Ett hett tips som kommer att locka gäster till din herrgård är att börja med champagneprovning. Att avnjuta ett glas champagne i en vacker miljö är något många längtar efter och att samtidigt få lära sig mer om olika champagnesorter är ett plus för många. Om er herrgård dessutom har en champagnekällare är det ett perfekt tillfälle att använda sig av denna!

Author

root@localhost.localhost