Klä dig rätt i herrgårdsmiljö

Eftersom herrgården och dess miljö befinner sig i skärningspunkten mellan sofistikerad överklass och rustikt lantliv, så har de som traditionellt rört sig i den här miljön klätt sig på ett sätt som passar för bägge typer av tillvaro.

Man kan se ett par tydliga linjer när det gäller typisk klädsel för ett liv på herrgård. Dels är det den tydliga inspirationen från motsvarande miljöer i England. Men det finns också något typiskt svenskt i klädseln i och med att rejäla jakt- och friluftskläder alltid är ett tydligt inslag i typisk svensk herrgårdsmiljö.

Varför jakt- och friluftskläder?

Jakten har alltid varit en naturlig del av livet på en herrgård. Många herrgårdar har ju skogsområden på sina ägor och jakten har varit både ett nöje och, framförallt förr, ett sätt att kunna få in pengar. Antingen genom att sälja kött eller genom att låta andra jaga på ens ägor mot en avgift.

Det är mycket mot den här bakgrunden som jakt- och friluftskläder av hög kvalitet och i ett klassiskt snitt har kommit att bli en naturlig del av klädseln i herrgårdsmiljöer. Funderar du på att köpa en egen herrgård eller har du förmånen att få besöka en regelbundet så kan det vara bra att veta vad lämplig klädsel är.

Typiska plagg

Det finns en rad plagg som man får säga är mer eller mindre obligatoriska bland jakt- och friluftskläder. Till dessa hör naturligtvis ett rejält regnställ alternativt en regnrock. Fördelen med att välja en klassisk modell, som till exempel är inspirerad av originalet Mackintosh från England, är att du inte bara är helt skyddad från regn utan också ser till att du är klädd med stil.

Att hålla värmen ordentligt när man rör sig ute i skogen vid en herrgård är viktigt, speciellt under årets kallare månader. Dessutom kan det bli ganska kallt och dragigt även inomhus i byggnader av sten. Det är därför a och o att ha en uppsättning värmande kläder som till exempel ylletröjor, stickade strumpor samt en rejäl jacka.

Sist men inte minst så bör alla som vistas på eller vid en herrgård ha ett par rejäla skor på fötterna. Hoppa helst över gymnastikskorna och satsa istället på ett par ordentliga kängor i naturligt material som du kan bära när du rör dig på herrgårdens ägor.

Author

root@localhost.localhost